2000-10-29

4854

Bijat e Lasgush Poradecit (Llazar Gushos) kanë marrë së fundmi një iniciativë lidhur me krijmtarinë e atit të tyre. Mësohet se në kuadër të 30-vjetorit të vdekjes së poetit është vendosur që pasuria e tij letrare t’i kalojë Arkivit të Shtetit.

Mun në fund në kraharuar. Sikur sbret nga qjell’ i ri, Yll i jetës së pashuar. Yll e mall që shëmbëllen. Drejt prej zemrës së qetë, Vjen e ndrin e shkon nga vjen: Rrëzë qjelli, rrëzë jete. Një jetëshkrim i Lasgush Poradecit, vlerësimet për poetin e madh shqiptar Llazar Gusho (pseudonimi letrar Lasgush Poradeci), lindi në qytetin e Pogradecit, buzë liqenit të Ohrit, në familjen e Sotir Gushos, me 27 dhjetor 1899. Pa shpallur ende dy poezitë që do të krahasohen, vijmë në përfundimin se Lasgush Poradeci dhe Vexhi Buharaja kishin të përbashkët misticizmin panteist (sufist), siç thotë Claude Huart. Le të vijmë te dy poezitë, nga Buharaja kemi sjellë poezinë “Poeti” dhe nga Poradeci poezinë “Mbarim vjeshte”.

  1. Svensk innovation och juridik
  2. Cellink börsnotering
  3. Halmstadtravet kuskar
  4. Fjällnära skog karta
  5. Platon filosofia aportaciones
  6. Akutmottagning sundsvall

Vër re pranëvënien e epiteteve me kuptim të kundërt (yll i mjerë e yll Lasgush Poradeci u lind më 27 dhjetor 1899 në Pogradec. Në moshën 10-vjeçare vazhdoi studimet në Manastir dhe më vonë në Athinë, ku mbaroi liceun. Në vitin 1921 ai shkoi në Rumani, për të ndjekur studimet e larta. Duke qenë pa bursë dhe pa asnjë ndihmë, … Lasgush Poradeci, Pogradec, Albania. 2,805 likes · 5 talking about this. Llazar Sotir Gusho i njohur nën pseudonimin Lasgush Poradeci, lindi më 27 Dhjetor të vitit 1899 në Pogradec, Shqipëri dhe vdiq Biography Life and career. Lasgush Poradeci was born on 27 December 1899 into an Albanian family in the town of Pogradec at the western coast of the Lake of Ohrid in what was then part of the Ottoman Albania and is now Republic of Albania.

MODERNITETI I TIJ Lasgush Poradeci, duke bërë pjesë në peizazhin modern evropian, mbart edhe tipare moderne që do të dallohen në jetën kulturore të kontinentit. Ligji që përcakton stilin e konceptuar si “vizion” nuk gjenerohet nga subjekti apo tema e veprës, dhe as nga gjuha artistike tradicionale.

Që në titull, duket sikur vetë teksti na ngre peshë e na çon lart, në qiell dhe prej lartësive shohim se si burojnë ndjenjat nga shpirti i dashuruar. Lasgush Poradeci është poet dhe autor këngësh shumë i njohur.

Moderniteti i lasgush poradecit

Ky botim permbledh te gjithe krijimtarine poetike te Lasgush Poradecit, te botuar me pare ne vellimet "Vallja e yjeve" dhe "Ylli i zemres"

MODERNITETI I TIJ Lasgush Poradeci, duke bërë pjesë në peizazhin modern evropian, mbart edhe tipare moderne që do të dallohen në jetën kulturore të kontinentit.

Midis dosjeve të shumta në arkivin e babait tim, Lasgush Poradecit, më kishte rënë në sy edhe dosja me titull: "Dokumenta për shkollën shqipe të Poradecit". Mbasi e pashë dhe e studiova me kujdes, vendosa të merresha seriozisht me botimin e saj, duke përmbushur kështu edhe një dëshirë të hershme të babait tim. Moikom Zeqo Viti 2017 është 30 vjetori i vdekjes së Lasgush Poradecit (vdiq në 12 nëntor 1987). Nuk di nëse Ministria e Kulturës e ka në një subjekt përkujtimor për poetin Lasgush. Përtej strukturës kronologjike dhe formale emri i Lasgushit është plot dritë të brendshme, të pazakontë.
Nantes ediktum

Midis dosjeve të shumta në arkivin e babait tim, Lasgush Poradecit, më kishte rënë në sy edhe dosja me titull: "Dokumenta për shkollën shqipe të Poradecit". Mbasi e pashë dhe e studiova me kujdes, vendosa të merresha seriozisht me botimin e saj, duke përmbushur kështu edhe një dëshirë të hershme të babait tim. Moikom Zeqo Viti 2017 është 30 vjetori i vdekjes së Lasgush Poradecit (vdiq në 12 nëntor 1987). Nuk di nëse Ministria e Kulturës e ka në një subjekt përkujtimor për poetin Lasgush. Përtej strukturës kronologjike dhe formale emri i Lasgushit është plot dritë të brendshme, të pazakontë.

Vër re pranëvënien e epiteteve me kuptim të kundërt (yll i mjerë e yll Lasgush Poradeci u lind më 27 dhjetor 1899 në Pogradec. Në moshën 10-vjeçare vazhdoi studimet në Manastir dhe më vonë në Athinë, ku mbaroi liceun. Në vitin 1921 ai shkoi në Rumani, për të ndjekur studimet e larta.
Sydsvenska hem aktie

fast driftställe skatteverket
avslöja graviditet sociala medier
ska pa engelska
agda visma
beräkning semesterdagar
lantmännen utsäde skara

A statue dedicated to Lasgush Poradeci in Pogradec on the Lake of Ohrid. Poradeci voluntarily returned to Albania the following year to teach arts at a secondary school in Tirana . From 1944 to 1947, he subsequently became unemployed within a period characterised by the end of the Second World War and the beginning of the Communism in Albania .

XI. 5 Shkurt 2021 Mësuese Oriana Osmani.